Už se s TS 2009 trápím dva dny. Hra je perfektní, ale ten správce je nějaký divný. Pochopil jsem už, že na žluté vykřičníky se můžu z vysoka ... , ale nechápu proč mi databázi bourají některé objekty. Ano, mají chyby, ale nestačilo by je jen označit? Správce se snaží dělat něco za mě, ale jak tak koukám, neumí to.
Umí například importovat archívy z TRS 2006, ale u každého druhého padne a hlásí: "
Nastala vyjímka unknown software exception 0x000000d v aplikaci na místě 0x781138aa0. Zajímavé je, že ta hláška je vždy stejná. Po opětovném spuštění něco opravuje a stejně skončí stejnou hláškou. Kliknutí na cokoliv znamená vypnutí správce.
Řeším to tím, že průzkumníkem vstoupím do adresáře "LOCAL" a hledám složky "hash-xy", které byly naposledy změněny. V nich pak odmažu jen ty prvky (složky), které podle data a času byly jako poslední vytvořené a spustím správce. Chvíli to trvá, ale opraví se databáze a pak správce jede bez problémů dál.
Když jsem instaloval své objekty, tak jsem narazil na chybu, která způsobovala pád správce u nádražních lamp, které jak teď koukám jsem ještě nedal do downloadu. Šlo o to, že tyto lampy mají LOW POLY verzi a z větší vzdálenosti se zobrazují očesané o cca 75% polygonů. V TRS 2004, 2006 a Trainz Classics to funguje přesně jak jsem chtěl, ale v TS 2009 to hlásí výše uvedenou chybu. Po odstranění
lampa_low.IM, souboru
lampa.LM a příslušné úpravě configu to správce zpracuje bez problémů.
Myslel jsem si naivně, že TS 2009 tuto funkci podporuje, ale jak vidím, tak ji asi uznává jen u lokomotiv a vagónů.
Velice mi ale chybí "velký" manuál, který jsem zatím vždy našel v PDF formátu u každé hry. Ten sešitek, co je v krabičce je sice dvojjazyčný, ale jinak na dvě věci. Rovněž zapoměli ke hře přibalit CCG.
Instalace trvala ani ne 15 minut včetně registrace na Auranu. Toto hodnotím velice kladně. Editor má taková vylepšení, ve která jsem ani nedoufal. Nejlepší je nový filtr, který předčil má očekávání. Barevné rozlišení objektů na chybné a dobré je přímo na medaili, je to přímo luxusní vlastnost.
Hra samotná je na dobré úrovni a mám pocit, že šlape lépe než TRS 2006 i 2004. Zkoušel jsem ale zatím jen Děčín.