Viac RAM do Trainz 2009

Vyhrazeno pro diskusi na téma nové verze hry: Trainz Simulator 2009

Moderátor: Lugger

Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod BVDesigner152 » pát 20. lis 2020 12:04:55

Ahojte profíci,

pred pol rokom som upgradoval na lepší hardvér (Ryzen 5 3500U + Vega 8, 12 GB RAM), ale Trainz 2009 SP3 mi nepoužíva plné kapacity môjho nového hardvéru. Asi to bude RAM keďže používa len 800MB a chcem sa teda spýtať či niekto vie ako prinútiť Trainz použivať viac RAM napr. 2 GB. Prezeral som fóra Auran ale nenašiel som žiadne riešenie môjho problému.

Ďakujem za pomoc,

BVDesigner152
BVDesigner152
Začátečník
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 24. říj 2019 15:33:26
Trainz UID: 0
Jezdím v: TS09
Hardware: Radeon Vega 8, Ryzen 5 3500U, 12GB RAM

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod bumbrdlik » sob 21. lis 2020 10:02:36

Hra používá jiný způsob využívání paměti než předešlé verze. Objekty se asi načítají přímo do grafické paměti. Hodnota Resourcememory v trainzoptions.txt nemá na obsazení paměti vliv.
Těžký je život dobrodruha v Trainz
Uživatelský avatar
bumbrdlik
JTT: Electrification
JTT: Electrification
 
Příspěvky: 2676
Registrován: stř 12. bře 2008 19:30:27
Bydliště: Litvínov
Trainz UID: 147484
Jezdím v: TRS2004 + SP4
Hardware: MSI 970A-G45, AMD Phenom II X4, AMD HD 6670 1 GB, DDR3 8 GB, HDD SSD, Win 7 64 HP

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod jagg » sob 21. lis 2020 14:11:52

Nejsem nějaký HW guru, ale především je potřeba poznamenat následující: je rozdíl mezi využitím a alokací RAM, co vím, tak všechny 32-bitové verze včetně TRS09 umí využít max. 2GB RAM a jedno jádro CPU. Pokud hra využívá 800MB, tak buď víc nepotřebuje, nebo víc nemůže naalokovat. To se pozná tak, že TRS má obsazeno nějakou čast RAM a zbytek do 100% je obsazený jinými procesy. Pokud hra obsadí 800MB a není využito celé paměti RAM jinými procesy, tak buď hra má natvrdo nastavený limit pro alokaci, nebo prostě víc RAM momentálně nepotřebuje.
jagg
Připravuji se k odjezdu
Připravuji se k odjezdu
 
Příspěvky: 920
Registrován: pát 14. bře 2008 21:53:22

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod BVDesigner152 » ned 22. lis 2020 16:11:56

A dá sa nejak ten "tvrdý limit" RAM alokácie zvýšiť? Lebo Trainz mi využíva maximálne polovicu CPU a GPU kapacít a necháva mi 8GB volnej RAM pamäte a stále hra vo viacerých oblastiach s hustým zalesnením dosť laguje
BVDesigner152
Začátečník
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 24. říj 2019 15:33:26
Trainz UID: 0
Jezdím v: TS09
Hardware: Radeon Vega 8, Ryzen 5 3500U, 12GB RAM

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod Churchill » ned 22. lis 2020 18:35:14

Ahoj

Win_10:
pravým "myšítkem" otevřít tabulku (tím myšítkem kliknout vlevo dole na ikonu oken) a tam kliknout na Spustit. Do řádky napsat msconfig. odkliknout a objeví se tato tabulka:

http://imgway.cz/s/Hlm

Provedeš: kliknout na Spuštění počítače/ Upřesnění/ Možnosti / zafajfknout Maximum paměti / OK / Použít / OK / objeví se zpráva, která tě vyžádá k restartování.
Pokud ani to nepomůže, je problém jinde.
- motherboard to neumožňuje
- BIOS to neumožňuje (vyspělé motherboardy mají BIOS, kde lze nastavit RAM - není na to jednotné schema - BIOSy bývají různé a mají různě definované příkazy)
- něco si odebírá část RAM paměti. Může to být grafárna, antivirus zvaný "žrout" (i takové jsou), .... cokoli (neumím vše definovat)
Uživatelský avatar
Churchill
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 2050
Registrován: pát 29. úno 2008 6:44:13
Trainz UID: 276055
Jezdím v: TS12
Hardware: Win_7 (64-bit verze)

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod BVDesigner152 » pon 23. lis 2020 16:58:52

Churchill, to vyzerá slubne, prepáč keď vyzerám ako **pííp** ale, ako si sa dostal do toho okna? Bolo to cez cmd alebo cez ovládací panel alebo nejak inak? Lebo som hladal asi 10 minút v nastaveniach a nenašiel som to - fakt sorry. V tomto nenávidím Windows10, nikdy nenájdem čo potrebujem |D:
BVDesigner152
Začátečník
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 24. říj 2019 15:33:26
Trainz UID: 0
Jezdím v: TS09
Hardware: Radeon Vega 8, Ryzen 5 3500U, 12GB RAM

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod Churchill » pon 23. lis 2020 17:20:32

Vlevo dole máš symbol oken. Na něj najeď šipkou od myši a zmáčkni pravé tlačítko na myši. Mimo jiné se ti tam objeví Spustit. Klikni na Spustit a do řádky, kterou tím vyvoláš, napíšeš msconfig. Odentruj to a objeví se ti tabulka. Na ní pokračuj dle toho, co jsem psal výše (v předešlém postu)
Uživatelský avatar
Churchill
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 2050
Registrován: pát 29. úno 2008 6:44:13
Trainz UID: 276055
Jezdím v: TS12
Hardware: Win_7 (64-bit verze)

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod BVDesigner152 » pon 23. lis 2020 19:40:01

No našiel to nastavenie a zmenil som podla návodu. Žiaľ nezafungovalo a Trainz mi stále používa 800MB RAM, zaujímavé na tom je že Trainz pri Spustení zapol sám od seba autoreparáciu kuidov i keď nemám žiadnu časť hry rozbitú xD. A k tomu renderoval s novými nastaveniami ešte pomalšie ako predtým, tak som to zase zmenil. Ale díky hoši za pomoc ^:)^ ;)
Dobre že sa v Trainz tak vyznáte
BVDesigner152
Začátečník
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 24. říj 2019 15:33:26
Trainz UID: 0
Jezdím v: TS09
Hardware: Radeon Vega 8, Ryzen 5 3500U, 12GB RAM

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod Churchill » úte 24. lis 2020 19:37:58

Pokud máš i jiné hry (střílečky a pod.), zkus zjistit, kolik si ony ukrojí RAM. Pokud více (bude to tedy odlišné), pak je problém v Trainz.
Uživatelský avatar
Churchill
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 2050
Registrován: pát 29. úno 2008 6:44:13
Trainz UID: 276055
Jezdím v: TS12
Hardware: Win_7 (64-bit verze)

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod jagg » úte 24. lis 2020 23:59:14

Že ti hra laguje, vůbec nemusí znamenat, že máš málo RAM, nebo, že hra nevyužívá tvou RAM dostatečně. Může to být klidně tím, že nestíhá engine hry. A první generace herního enginu u Trainzu opravdu nestíhala, a musely se používat různé kombinované sofistikované metody optimalizace map a součástí, aby to jakž takž běželo...
jagg
Připravuji se k odjezdu
Připravuji se k odjezdu
 
Příspěvky: 920
Registrován: pát 14. bře 2008 21:53:22

Re: Viac RAM do Trainz 2009

Příspěvekod BVDesigner152 » stř 02. pro 2020 10:41:07

Áno, iné hry mi žerú od jedného do 8GB RAMky, takže Trainz asi nemá rád vela RAM. Škoda, možno je to naozaj enginom |D: :-w
BVDesigner152
Začátečník
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv 24. říj 2019 15:33:26
Trainz UID: 0
Jezdím v: TS09
Hardware: Radeon Vega 8, Ryzen 5 3500U, 12GB RAM


Zpět na Trainz Simulator 2009

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: seml a 1 návštěvník

cron